Czym jest gluten i kto powinien go unikać?

Dużo słyszy się obecnie o diecie bezglutenowej. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą i czemu warto unikać glutenu w diecie? Z jakimi chorobami może się wiązać nietolerancja tego produktu? I co ważne – jakie symptomy mogą wskazywać na to, że gluten nam szkodzi? Oto kilka faktów na jego temat.

Gluten – czym jest i gdzie się znajduje?

Gluten to białko, które znajduje się w niektórych gatunkach zbóż. Jego spore ilości znajdziemy w pszenicy, owsie, orkiszu, jęczmieniu czy pszenżycie. Zawierają go więc kasze z nich wykonywane lub też produkty z mąki z podanych zbóż. Tak samo bogate w gluten są wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze powstające zazwyczaj z mąki pszennej, przekąski, pieczywo, dania obiadowe takie jak naleśniki, wszelkie mięsa i ryby w cieście, pierogi. Co więcej gluten, z racji dodawania zbóż czy ich obecności w jednym zakładzie produkcyjnym, może znajdować się w nabiale, wędlinach, konserwach, pasztetach itp. Warto więc już w sklepie przeczytać skład każdego z nich.

Co wskazuje na nietolerancję glutenu?

Często osoby cierpiące na nietolerancję glutenu odczuwają po zjedzeniu wymienionych pokarmów ból brzucha, uczucie przelewania, niestrawność. Poza tym według badań gluten może powodować ospałość, zmęczenie, bóle głowy i inne objawy. Jeśli je odczuwamy, najlepiej wybrać się do lekarza czy dietetyka, który zleci badania i ustali, czy powodem złego samopoczucie jest gluten, którego nasz organizm nie toleruje lub jest na niego po prostu wrażliwy. Dietę bezglutenową powinny stosować również osoby chore na celiakię, chorobę układu pokarmowego, której przebieg zaostrza właśnie gluten.

Na nietolerancję glutenu najlepsza dieta

W przypadku nietolerancji glutenu, którą potwierdzą badania, najlepiej całkiem wykluczyć go z diety. Wcale nie jest to trudne, chociaż wiadomo, że wiąże się z ograniczeniami. Istnieją jednak blogi osób, które stosują dietę bezglutenową, liczne poradniki i książki, a nawet restauracje przygotowujące smaczne i zdrowe posiłki bez glutenu, aby każdy mógł skorzystać z ich oferty. Osoba unikająca glutenu z powodu nietolerancji lub przekonań nie musi się więc martwić, że jej dieta stanie się monotonna i uboga, wystarczy zapoznać się szerzej z tematem diety bezglutenowej.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *