Witamina D nie tylko ze słońca

Wiele mówi się o dobroczynnych właściwościach witaminy D. Głównie jest ona kojarzona ze słońcem, dlatego coraz więcej reklam w mediach namawia do tego żeby jesienią i zimą suplementować się witaminą D. Rzeczywiście witamina D wytwarzana jest w kontakcie skóry z promieniami słonecznymi, jednak nie tylko tak można jej sobie dostarczyć. Czasami zamiast sięgać po suplementy, lepiej wzbogacić o nią codzienną dietę. W jakich produktach znajduje się witaminy D najwięcej? I co ważne, za co dokładnie odpowiada?

Produkty z witaminą D

Witamina D w dużych ilościach znajduje się przede wszystkim w rybach. Śledź, makrela, węgorz, łosoś, tuńczyk, sardynki – to w nich znajdziemy jej najwięcej. Nic więc dziwnego, że ze wszelkich stron na te ryby jesteśmy namawiani. Zdecydowanie ryby i owoce morza powinniśmy jeść co najmniej raz w tygodniu. Oczywiście te, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Nie zaleca się kupowania ich w marketach czy gotowe w opakowaniach, bo zazwyczaj są to produkty niskiej jakości. Obiady, sałatki, przekąski – w każdej formie są smaczne, wystarczy je tylko odpowiednio przyrządzić. W witaminę D bogate jest również masło. I tutaj to właśnie ten tłuszcz zaleca się do smarowania pieczywa, podsmażania czy wypieków. Mimo, że roślinne masła i margaryny są mniej kaloryczne i bardziej dietetyczne, to właśnie masło ma w sobie więcej dobroczynnych składników i nie należy go unikać. Następnie żółtko jaja także zawiera spore ilości witaminy D. Jajka ze względu na dużą zawartość minerałów i witamin również w diecie powinny się znajdować. Oczywiście poziom witaminy D w organizmie można sobie zbadać oddając krew. Dzięki temu będziemy pewni czy sama dieta wystarczy, aby w organizmie znajdowała się jej właściwa ilość.

A co kiedy witaminy D jest zbyt mało?

Jak organizm znosi brak witaminy D? Przede wszystkim pojawia się gorsze samopoczucie, osłabienie, nawet problemy ze snem. Nic dziwnego, że w krajach skandynawskich mówi się o dużej liczbie depresji czy nawet samobójstw – odpowiada za to mała ilość słońca i bardzo krótkie dnie. Poza tym witamina D wpływa również na prawidłową pracę wielu narządów ciała oraz budowę układu kostnego. Jej wchłanianie wspomaga witamina K2, więc warto wraz ze wspomnianymi składnikami spożywać kiszonki czy sery pleśniowe. To właśnie bakterie fermentacyjne odpowiadają za jej dużą ilość. Wówczas będziemy pewni, że spożywana witamina D odpowiednio się wchłania. A jeśli rzeczywiście jest jej za mało w diecie i wymienione produkty się w niej nie znajdują lub w małych ilościach – warto po prostu spożywać tran. Już łyżka tranu zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę D.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *